Tuesday, June 11, 2013

Movie : Fast & Furious 6

Picture Credit : Fast & Furious 6

Dominic Toretto kembali lagi dalam siri filem terbaru, kali ini agen Hobbs meminta bantuan Dominic dan gengnya dalam menangkap penjenayah bertaraf dunia. Hobbs menawarkan ganjaran di mana semua rekod jenayah ahli gengnya dapat dihapuskan dan mereka boleh kembali ke America. Sekarang mereka masih lagi menjadi buruan dan menetap di sepanyol yang mana merupakan negara yang tidak ada perjanjian ekstradisi dengan US. Walaupon mempunyai harta yang banyak (dalam kerja terakhir di Rio, Brazil) mereka masih kepingan untuk menjejak kaki di rumah sendiri.

Jika anda ingat kembali dalam babak akhir cerita siri kelima, ada diselitkan watak Letty Ortiz (kekasih Dominic) yang masih hidup. Siri kali ini bergerak dari situ yang mana Hobbs memujuk Dominic membantunya dengan memberikan gambar Ortiz. Untuk pengesahan, Dominic bersetuju dengan diberikan pengampunan. Dominic dan geng mula berkerjasama dengan Hobbs dalam menjejaki Owen Shaw (bekas British Special Forces).

Cerita kali ini penuh dengan aksi dari mula hingga akhirdan bertempat di London. Bermula dengan aksi Owen Shaw melarikan diri dan merampas data di pejabat Interpol London. Dominic dan gengnya hampir berjaya mengekang aktiviti Owen dan bertemu dengan Letty Ortiz. Ortiz rupanya hilang ingatan dan tidak ingat langsung akan Dominic dan geng. Dominic bertekad untuk mendapatkan kembali hati dan ingatan Ortiz serta meninggalkan Owen.


Trailer : Fast & Furious 6
All copyrights reserved to original creator. No copyright infringement intended
 
Aksi merompak kontena, merampas kereta kebal dan Dominic melompat terbang menyelamatkan Ortiz adalah scene menarik dan teruja untuk ditonton. Ya kereta kebal, kenapa pula dalam kontena tentera itu ada kereta kebal? Benda yang nak tentera angkut dari pengkalan NATO merupakan tidak besar dan bersaiz beg bimbit. Oh ya, lupa nak bagitahu, Hobbs dapat tahu yang Owen nak menyerang pengkalan Nato berdekatan untuk mendapatkan gajet canggih yang bole memusnahkan semua alatan elektrik dalam kawasan letupannya. Lalu mengarahkan alat itu diangkut ke tempat yang lebih selamat. Tanpa disedari bahawa mereka telah ditipu oleh Owen. Owen hanya ingin mendapatkan alat canggih itu bila dia diangkut dan bukan dalam pengkalan NATO.

Mungkin aksi menggunakan kereta kebal untul membezakan siri filem kali ini dengan terdahulu. Kalau anda rasa itu adalah penghujungnya. Anda silap, ada lagi babak akhir yang melibatkan kapal pengangkut. Terasa lama pula sebab banyak adegan di luar dan di dalam kapal. Filem ini akhirnya telah bersambung dengan siri yang ketiga (The Fast and the furious : Tokyo Drift -2006). Juga diselitkan rancangan Han untuk berpindah ke Tokyo bersama kekasihnya. Tetapi dalam filem itu Han keseorangan sahaja, di mana pula kekasih hatinya. Boleh dapatkan jawapannya di akhir cerita ini.

Oh ya, jangan cepat bergerak meninggalkan tempat duduk anda dimana seperti sebelumnya akan ada babak pendek. Musuh baru Dominic menonjolkan diri, mungkin untuk filem yang ketujuh nanti.

Selamat menonton! :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...