Tuesday, July 8, 2014

Cara Membuka Pintu Kereta Bagi Kunci Yang Tertinggal Dalam Kereta


Picture Credit : Cara-Cara Membuka Kereta Bagi Kunci Yang Tertinggal di dalam Kereta

Pernah tak ada pengalaman sebegini? This is what happened to us last Sunday. Kereta tiba - tiba locked automatically from inside. Kunci kereta pulak ada kat dalam. Kunci pendua pulak tak tahu kat mana. Ada banyak barang dalam kotak yang belum di unpack lagi. Puas lah kami berdua cari kunci pendua tapi still tak jumpa.

Sementara husband try nak buka pintu kereta, saya google lah. Tak sangka pula ada orang yang berkongsi cara nak buka pintu kalau kunci tertinggal dalam kereta. Saya pun apa lagi, jadilah MacGyver kejap. Tapi tak dapat buka. Hubby pun try tapi tak berjaya juga. Nampak sangat kami berdua tak cukup MacGyver lagi. Hahaha!

So, the next day which is semalam, hubby bawaklah kereta lagi satu. Nasib baik ada kereta extra. Kalau tak, ponteng kerja la gamaknya. Tak pun naik bas. Tak pun naik komuter. Hahaha. Jauh juga nak menapak tu. Kereta lagi satu ni manual, so masaklah time jem.

Petang semalam, habis sahaja kerja, hubby pun panggillah seorang mekanik. Agak lama juga lah dia try buka pintu kereta. At last, dapat juga. Saya pun tanya, mekanik tu buat macam mana? Hubby pun explainlah. Turns out, cara dia sama jer dalam youtube tu. So, terbanglah duit RM20.

Kesimpulannya, janganlah tinggal kunci dalam kereta. Simpanlah kunci pendua anda. Tambahkanlah skill - skill MacGyver or survival skills, manalah tahu satu hari berguna.


Cara-Cara Membuka Kereta Bagi Kunci Yang Tertinggal di dalam Kereta
  • Tanggalkan getah pelapik tepi tingkap.
  • Ambil pembaris 12” dan jolok besi/plastik yang lock pintu tu
  • Jolok sampai terbukak.
  • Tapi tak semua kereta yang boleh buka cara ni. Ada juga yang tak boleh buka.

Boleh refer kat sini jugaApa yang diperlukan hanyalah sebatang dawai panjang berukuran 1 meter yang agak keras dan tebal dan sesuai untuk dimasukan ke ruang cermin tingkap kereta.Dawai sedemikian boleh didapati dari penyangkut baju (berdawai) yang senang diubahsuai menjadi alat untuk membuka kunci pintu dari luar.




p/s : Harap dapat manfaat ilmu MacGyver ini dengan sebaiknya. Jangan salah guna. Salah guna masuk penjara, masuk neraka. Paham?

p/s p/s : In case tak tahu apa itu MacGyver boleh refer sini dan sini. Malas nak explain, saya puasa. Hehehe

6 comments:

Sharinginfoz said...

memang susah juga nak buat macam ni, panggil makenik le jawapnya

Lavender Tech said...

cari kabel yg menyambungkan tombol ke bonet depan. biasanya ada bawah tayar sebelah pemandu. tapi semua semua yg terdedah. kena cari jugak tu kabel.

ainur rofiq said...

Wira bleh tak?

Norhayati Musa said...

Tolong!

Unknown said...

Kalu viva mcm mna

Mohd Sho said...

Tolong lah , macam mana ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...