Picture Credit : Jeruk Mangga Asam Boi
Antara resepi - resepi makanan yang viral di sosial media ialah Jeruk Mangga Asam Boi. Saya pun dah terjebak juga. Jap lagi nak buat. Resepi ini saya ambil dari azlitamasammanis.
Bahan - Bahan
4 biji mangga muda
20 hingga 25 biji asam boi
10 hingga 15 tangkai cili padi ~ di hiris halus (boleh kurangkan jika tak suka terlalu pedas)
2 cawan gula
1 biji limau nipis di hiris ~ ita tambah jika guna limau kasturi lagi sedap!
Cara - caranya
- Kupas dahulu mangga muda. Buang kulit, biji dan sabut tengahnya. Kemudian hiris nipis.
- Rendam dahulu mangga dengan air kapur. Tujuannya untk meranggupkan buah mangga supaya tidak lembik bila telah menjadi jeruk.
- Rendam dalam 20 hingga 30 minit kemudian cuci bersih dan toskan.
- Masukkan gula pasir atau gula halus kemudian kacau rata.
- Masukkan pula cili padi yang kita dah hiris halus tadi dan kacau rata
- Akhir sekali masukkan asam boi.
- Tambahkan limau nipis. Tak perlu perah, masukkan aje. Kalau guna limau kasturi lagi sedap!
- Tak payah tambah air sebab buah mangga dan gula itu sendiri yang akan menghasilkan air jeruk.
- Kemudian masukkan dalam bekas.
- Simpan dalam peti ais selama 4 jam sebelum boleh di nikmati.
Inilah hasil jeruk mangga asam boi saya. Selamat mencuba!
p/s : Cuti sekolah ini, bolehlah cuba resepi - resepi baru kan. Yang penting senang nak buat.
2 comments:
maigad... lagi menarik ade letak limau sambal tuu.. hehehe
Yoorin, heheheh. Limau sambal yer namanya :)
Post a Comment