Tuesday, December 29, 2015

Tesla Powerwall - Powerbank for your house

Bayangkan anda ada powerbank yang boleh menjana tenaga elektrik untuk seluruh isi rumah, bukankah itu satu perkara yang menarik? Seperti mana anda menggunakan powerbank untuk menyelamatkan telefon pintar anda dari mati kerana kehabisan bateri.

Tesla, syarikat yang sinonim dengan mngeluarkan produk mesra alam seperti kereta elektrik telah menghasilkan satu revolusi baru dengan pengeluaran powerbank untuk kegunaan rumah. Dinamakan Powerwall, merupakan bateri untuk rumah anda. Ia dapat menyimpan tenaga solar di waktu siang untuk digunakan di malam hari atau berfungsi sebagai tenaga kecemasan bila mana bekalan elektrik terputus.

Powerwall
 
Secara ringkasnya, Powerwall merangkumi panel solar di luar rumah, inverter (yang menukarkan tenaga solar kepda elektrik), meter (untuk mengukur cas bateri) dan kotak Powerwall ( menyimpan tenaga yang dikumpul. Ia akan dihubungkan inverter tadi dengan panel elektrik kita di rumah.

Setiap Powerwall mampun menyimpan sehingga 7kwh bekalan tenaga yang cukup untuk seisi umah. Jikalau masih tidak mencukupi Powerwall boleh digabungkan untuk mendapatkan bekalan yang mencukupi untuk kegunnaan anda.Spesifikasi Powerwall seperti berikut :

 

Macamana pula dengan harganya? Diberitakan ia akan dipasarkan dengan harga US3000 untuk 7kwh dan US3500 untuk 10kwh. Kalau dalam duit kita lebih kurang dalam RM13000 - RM15000 (ikut kadar pertukaran wang asing sekarang) dan tidak termasuk kos untuk inverter dan juga solar panel ;).Warranti selama 10 tahun.

Ape yang menarik, Tesla membuka paten untuk Powerwall supaya pembangun lain dapat menyemarakkan pengeluaran dan seterusnya kepada pengguna.Kita tengok sejauh mana Powerwall mendapat tempat di hati pengguna dan jikalau ia boleh dieksport atau dikeluarkan oleh pengeluar di negara lain. Mana tahu satu hari nanti Powerwall boleh didapati di sini.


Sumber : teslamotors,  engadget,  wired  


Friday, December 18, 2015

Idioms Tabs Booklet - Doodles Book Cover


Picture Credit : 4 Different Doodles Book Covers



Okay, bahan yang sama tapi book cover yang berbeza. Ada 4 pilihan doodles untuk book cover booklet ni.
Version jimat ink ;p


Steps nak buat tabs booklet boleh baca di sini

Selamat mencuba.

Idioms Tabs Booklet

Picture Credit : Grammar Tab-Its

Someone shared this picture on the Facebook yesterday, so I went on searching for it. Tada! Finally found it at simplyskilledinsecond. This booklet with tabs on sides is called Grammar Tab-Its.


I was so inspired by her, so I made one! 


Langkah - langkah untuk menghasilkan Tabs Booklet

  1. Download word file di http://www.slideshare.net/rabiasensei/idioms-tab-booklet
  2. Print out
  3. Untuk cover page, potong di tepi kertas sedikit supaya semua tab terpapar dengan jelas 
  4. Untuk setiap page, potong si tepi kecuali tabs, jadikan dotted lines sebagai panduan.
  5. Staple atau tapekan kertas ini.
  6. Jadilah sebuah booklet
p/s : Saya belum cuba buat lagi. Kalau dah cuba, saya tunjuk hasilnya ;p




Feel free to print it out. Download at http://www.slideshare.net/rabiasensei/idioms-tab-booklet


Wednesday, December 16, 2015

Bilangan Minggu Persekolahan 2016

 bilangan minggu persekolahan 2016
Bilangan Minggu Persekolahan 2016

Download RPT KSSR Tahun 6 Semua Mata Pelajaran

Picture Credit : Koleksi RPT Tahun 6 KSSR 2016

Muat Turun Rancangan Pengajaran Tahunan (RPT) KSSR Tahun 6 untuk Semua Mata Pelajaran. 
Download Yearly Lesson Plan for year 6 (KSSR) for all subjects. 

Credit to memoirinsani for compiling and sharing all these.

Koleksi RPT Tahun 6 KSSR 2016

Tuesday, December 15, 2015

Atmosphere 360 Restaurant / Restoran Berputar @ Menara KL

Atmosphere 360 Restaurant 

Sabtu lepas kami anak beranak celebrate ulangtahun perkahwinan kami yang keempat kat Restoran berputar di puncak Menara Kuala Lumpur. First time kami dapat ke restoran yang berada pada ketinggian 282 meter ini. Kalau nak tahu lebih lanjut lagi mengenai restoran berputar ni bolehlah singgah di official website mereka : http://www.atmosphere360.com.my/.

Papa dan Adam di kaunter

Kami beli buffet lunch ini dengan harga yang berpatutan di Groupon. Selain dapat makan, dapat juga tiket ke Blue Coral Aquarium. Jadi boleh bawa Adam sekali. Kalau nak duduk tepi tingkap kena bayar extra sikit, tapi kalau tak duduk kat tepi tingkap pun okay juga. Boleh nampak pemandangan KL juga.

Bergambar sebelah pokok Krismas sementara menunggu naik lif.

Masa tungu lif ni ada orang jaga. Tolong tekankan lif semua. Takderlah nak berebut ker. Semuanya teratur. Lupa nak bagitahu, nak makan kat sini, kena pakai baju berkolar dan tak boleh pakai sandal untuk lelaki. Tapi masa kami di restoran tu ada jer yang pakai sempoi.

Pemandangan Kuala Lumpur dari Restoran Berputar, Menara Kuala Lumpur

Ini view yang korang boleh nampak jika berdiri betul - betul dekat dengan tingkap tu. Gayat juga lah sebab boleh nampak semua kat bawah kita.


Makanan pun boleh tahan juga. Ada masakan Melayu, Cina, India, Western. Kiranya semua ada. Boleh lihat menunya di sini. Masa kami sampai di sini, agak ramai jugalah. Jadi bila nak ambik makanan tu kena beratur pula. Tapi second round, third round and fourth round dah tak ramai orang kat tempat makanan tu ;p 

Masa tengah beratur tunggu makanan atau makan - makan di meja, bolehlah nampak dan enjoy pemandangan Kuala Lumpur. Disebabkan restoran ini berputar jadi bolehlah nampak semua pemandangan. Putarannya pun perlahan, takderlah kut korang risau pening ker ;p

Adam tengah ikut nyanyi lagu Birthday. Nyanyi ikut bahasa yang hanya dia faham ;p

Selain tu, kalau pergi time birthday atau wedding anniversary, dapat free cake. Dengan syarat kena tunjuk IC atau sijil nikah/kad nikah pada diaorang. Tak sure masa bila nak tunjuk. Boleh jer tanya dengan staff di kaunter atau pun kat restoran ni. Kebetulan masa ni, ada beberapa orang datang celebrate Birthday di sini, jadi kejap-kejap jer dengar lagu Birthday. 

Time untuk buffet lunch ini dari pukul 1.30 pm hingga pukul 3.00 pm. So, sempatlah nak makan semua, itu pun kalau boleh sumbat lagi. ;p

Habis makan, kami pergi ke Observation Deck. Husband tak pernah pergi lagi. Jadi pergi situ tengoklah pemandangan Kuala Lumpur. Ada banyak cenderamata di jual di situ. Macam - macam ada. Kemudian kami ke Blue Coral Aquarium dan Mini Zoo yang berada di luar bangunan Menara Kuala Lumpur. 

Happy 4th Anniversary Sayang

Picture Credit : Happy 4th Anniversary Sayang

Happy 4th Anniversary Sayang. 

9.12.2015 jatuh hari Rabu. Wish dah lama cuma tak sempat nak upload dan update gambar kat blog =D

Sabtu lepas kami anak beranak celebrate kat Atmosphere 360 Revolving Restaurant @ Restoran berputar di puncak Menara Kuala Lumpur. First time kami dapat ke restoran yang berada pada ketinggian 282 meter ini. Kalau nak tahu lebih lanjut lagi mengenai restoran berputar ni bolehlah singgah di official website mereka : http://www.atmosphere360.com.my/

Next entry nanti saya share gambar yer.

p/s : Selamat ulangtahun yang keempat sayang. Semoga perkahwinan kita kekal bahagia dan berkekalan hingga ke JannahNya. Aameen.

Adam dan Mama sayang papa. Balik awal hari ni yerk :p

Achievement Jar

Picture CreditAchievement Jar

Saw this at https://www.facebook.com/TheDanetteMay/

Start on January 1st with an empty jar. Throughout the year write the good things that happened to you on little pieces of paper. On December 31st, open the jar and read all the amazing things that happened to you that year. Who else loves this idea?!

p/s : Jom buat satu.

Monday, December 14, 2015

Hasil Tangkapan BBW 2015 #Wolfpack


Hari ini last day Big Bad Wolf. So kalau nak beli buku atau nak window shopping pun boleh. Kalau yang nak tahu pengalaman 'Big Bad Wolf' kami, bolehlah baca di sini.



Ini buku - buku yang dibeli oleh kami. This year tak beli banyak. Buku yang sebelum ni pun tak habis baca lagi :p

Untuk yang nak pergi, ini maklumatnya :

Big Bad Wolf 2015
Date : 4 Disember - 14 Disember 2015
Time : 7am 4 Dis -11.59pm 14 Dis
Venue : MIECC The Mines

Website :
https://www.facebook.com/bbwbooks
http://www.bigbadwolfbooks.com/

Blind Date With A Book

Picture Credit : Blind Date With A Book

Blind Date With A Book is basically a mystery book, wrapped in brown paper, carefully selected for you based on your Facebook timeline sharing / Facebook profile. Interesting, right? If you are interested, Bistro Pustaka is providing free books to all fans of books out there with one condition; you have to pick up the book itself at Bistro Pustaka or at Raaid Boutiques Cafe, Bangi Sentral. You can also check out their next event at https://www.facebook.com/blinddatewiththebook/

Picture Credit : Bistro Pustaka, Nilai. Picture shared by Nik Nur Fatehah

A few days ago, my husband and I went to Bistro Pustaka to pick up my 'blind date' at Bistro Pustaka, Nilai. It was around 7 pm. Luckily, the shop owner was still there (I have been told later that the shop usually close around that time). Since I did not make any appointment earlier, my 'blind date' was not ready for me. But the owner was very kind to me and he told me to take a book that I like the most from the shelves. Yay! Lucky me!


There were a lot of books in the shop. There were English novels, Malay novels, reference books, comic books and I think I saw some of children books there. Some were on the shelves and some were still in boxes. Seriously, it was hard for me to choose since I was only allowed to pick one book. So, from hundred of books on the shelves, I chose 'Morning, Noon and Night' by Sidney Sheldon, simply because I don't have any Sidney Sheldon novels at home ;D

While I was looking and deciding on what book that I want to choose, I have asked a few questions to the owner. One of the reason that he organized this programme is that he wanted to share the books that he had with everyone. Apart from organizing the programme, he also sell and rent out second hand books at reasonable prices. His shop is at No 21, Jalan Cempaka 24, Taman Cempaka 2, Nilai, Negeri Sembilan. Check it out!

p/s : Terima kasih banyak - banyak. Lain kali saya datang lagi yer ;p

Friday, December 4, 2015

Receipt Story 2015


This is a print screen of my email. It was about my winning entry in 2012 : My receipt story (Receipt Oh Receipt). This year, BookXcess will be organizing the same contest which is the 'Receipt Story'. 

What is Receipt Story? Taken from the original website, please read the explanation below.

APA ITU CERITA RESIT?

Setiap pembaca berpotensi menjadi penulis. Dalam setiap penulis, ada cerita terpendam. Anda dah bersedia untuk menulis cerita anda?

BookXcess terkenal sebagai kedai buku termurah di Malaysia. Pegangan mereka: untuk menggalakkan tabiat membaca dalam kalangan rakyat Malaysia dengan menjual buku pada harga yang paling rendah supaya mampu dimiliki semua.

Fixi adalah penerbit tempatan dengan fokus kepada novel urban kontemporari. Kini mereka berganding bahu untuk menghidupkan kembali Cerita Resit: cerpen dan puisi yang dicetak pada resit BookXcess anda. Sesiapa saja boleh menghantar karya pendek (jumlah perkataan: maksima 100).
Tonjolkan kebolehan anda dalam bentuk cerpen, sajak, haiku atau apa saja!


Wait! There's more!

DAPATKAN BAUCAR BOOKXCESS BERNILAI RM5 APABILA CERITA ANDA DIPAPARKAN DI SINI!*

Penulis dengan cerita yang diluluskan oleh moderator kami akan mendapat baucar BookXcess bernilai RM5 untuk digunakan di kedai-kedai fizikal BookXcess

*Tertakluk kepada Terma dan Syarat. Baucar hanya boleh ditebus dengan pembelian minima RM50
LIHATLAH CERITA ANDA DICETAK PADA RESIT BOOKXCESS DAN DAPATKAN PELUANG UNTUK DITERBIT OLEH FIXI!**

Setiap dua minggu, para hakim kami akan memilih satu cerita sebagai pemenang daripada karya-karya yang terpapar di laman web ini. Cerita pemenang ini akan dicetakkan pada resit BookXcess selama 2 minggu DAN penulisnya berpeluang untuk menerbitkan karyanya dengan Fixi.

**Tertakluk kepada Terma dan Syarat.

Jangan tunggu lagi - sertai sekarang dan kongsi cerita terpendam anda.


Read here for more details : http://www.bookxcess.com/receipt-stories/

p/s : Selamat berkarya!

Big Bad Wolf 2015

 Picture Credit : Big Bad Wolf 2015

Picture Credit : Big Bad Wolf 2015

Big Bad Wolf 2015
Date : 4 Disember - 14 Disember 2015
Time : 7am 4 Dis -11.59pm 14 Dis
Venue : MIECC The Mines

Website :
https://www.facebook.com/bbwbooks
http://www.bigbadwolfbooks.com/


BBW, an event that we never get bored of, no matter how many times we go. We bought a lot of books. Some of them, I haven't even finished reading it :p

Kalendar Cuti Umum Dan Cuti Sekolah Malaysia 2016

Picture Credit : Kalendar Cuti Umum Dan Cuti Sekolah Malaysia 2016

Jadual Persekolahan dan Cuti Sekolah 2016

Jadual Persekolahan dan Cuti Sekolah 2016

Sunday, November 29, 2015

DIY Bubble Talk Prop

Picture Credit : DIY Bubble Talk

If you are looking for cheaper ways to do your own bubble talks for your parties or events, you are actually at the right place because I am going to show you how to make one. I am not an expert in making a bubble talk but I think you can actually make one because it's pretty easy. You can also find it on the Internet.

Adobe Photoshop

These bubble talk I made for my colleague's retirement party/event. I made all these using Adobe Photoshop. I got some of the ideas from the Internet. Some of it I do it from scratch and some of it I trace or edit from the original pictures. Since all these will be printed out, I use a bigger width and size. For instance, one of the picture is 2480 x 1754. It will turn out nice when we print it out. Before I print them out, I have transferred all these picture into Microsoft Word. After printing and laminating, cut the paper according to the shape. Then glue the stick with super glue or tape. If you like these bubble talk, feel free to print this out for yourself ya!


Colour Printing : 50 cent per paper
Laminate : RM 2 per paper
Chopstick / 'Lidi Sate' : RM 2 - RM 5 per packet



 


Microsoft Word

You can also use Microsoft Word to do your bubble talk but you have to rely on the Internet for cliparts. But don't worry, I will show you the steps.

1. Search clip arts that you like on the Internet. Google 'speech bubble clipart'. Choose a bigger width and size. You can also visit this website for free cliparts http://www.clipartpanda.com/


2. Insert the clip art that you have chosen into Microsoft Word.
3. Insert 'Text Box' or 'Word Art'



If you choose 'Text Box', make sure that remove the shape outline. In order to do that, you must ; 
  1. Click on the text box. 
  2. Go to 'Shape Outline'
  3. Choose 'No Outline'. 
  4. Change Font
  5. Resize the font



If you choose 'Word Art', the steps are much easier. You just need to ; 
  1. Choose Word Art
  2. Choose Type of Font / Style that you like
  3. Resize the font

Now you already have your very first bubble talk! 

If you want to do a different shape, make sure that you search on Google for specific cliparts for example 'spectacles clipart', 'speech heart clipart', 'arrow clipart' etc. You can also print out from other websites.  Bubble Talk Prop is one of websites that offers free bubble talk for wedding. Check it out ya!

Friday, November 27, 2015

Majlis Persaraan Mantan Ketua Panitia BI

Pic : Sebilangan guru di sekolah saya. Cuba teka di mana saya?

28 Oktober yang lalu adalah majlis persaraan mantan Ketua Panitia BI, Madam Loong Yoke Har. Jadi berada dalam Panitia Bahasa Inggeris sendiri, saya buat pertama kalinya ditugaskan sebagai penyelaras majlis tersebut. Agak cuak juga sebab pertama kali kendalikan majlis sebesar begini. Selain ditugaskan sebagai penyelaras majlis tersebut, saya juga ditugaskan untuk menghasilkan slideshow / montage untuk Madam Loong. 

Asalnya saya ingin menggunakan beberapa software yang terkini tetapi disebabkan kesuntukan masa, saya akhirnya hanya memilih untuk menggunakan Powerpoint sahaja. Kerana ianya lebih mudah dan dengan teknik yang betul, sebenarnya boleh juga menghasilkan animasi - animasi yang menarik. Hasilnya, saya kira agak memuaskan. Walaupun tidak setanding dan sehebat orang lain, saya cuba memujuk diri untuk tidak terus kecewa. Memandangkan masa yang ada untuk menghasilkan montage tersebut sangat singkat jadi ada beberapa pelan asal saya tidak dapat dilaksanakan. 

Peringatan untuk diri sendiri. 

Belajar dari kesilapan untuk lebih bersiap sedia. Perlu bersiap sedia dengan beberapa template untuk tayangan bagi majlis - majlis tertentu. Sekiranya memerlukan perkhidmatan dalam masa yang singkat, template powerpoint sudah tersedia. Untuk menghasilkan yang terbaik dan sekreatif yang boleh, perlukan masa dan perahan idea. Tetapi masa tidak pernah mencukupi. Atau mungkin juga saya yang tidak pandai menguruskan masa. Jadi perlu semak diri semula.

Alhamdulillah, dengan bantuan guru - guru lain, majlis berjalan dengan lancar. Cuma ada masalah teknikal sedikit di awal majlis. Kita hanya mampu merancang, hanya Dia penentu segalanya. Saya berharap Madam Loong tidak berkecil hati kerana dia seorag guru, ketua, mentor dan sahabat yang baik. Dan seboleh-bolehnya saya ingin memberikan satu majlis yang terbaik untuk beliau.

Picture : Mantan Guru Besar dan Mantan Ketua Panitia BI

Dalam majlis persaraan ini, yang paling saya suka sekali ialah 'bubble talk props'. Idea ini bukan benda baru bagi sekolah - sekolah kebangsaan. Tapi bagi sekolah saya, idea ini tidak pernah digunakan lagi semasa majlis - majlis yang ada di sekolah. Saya tidak tahu kenapa. Tetapi seronok juga dapat hasilkan sesuatu yang baru untuk sekolah sendiri. Yang penting semua orang suka.

Sebenarnya idea ini timbul kerana saya inginkan satu kelainan yang dapat dihasilkan dalam masa yang singkat. Alhamdulillah, selain daripada perkongsian guru - guru seluruh Malaysia, hasil pencarian di Internet juga sangat - sangatlah membantu. Kalau dibanding-bandingkan dengan hasil kerja guru sekolah yang lain, memang jauh sangat perbezaannya. Tetapi atas dasar inginkan kelainan, saya usahakan juga. Yang penting pengalaman yang kutip sepanjang program yang saya inginkan. Agak jarang untuk dapat peluang sebegini. Walaupun susah dan remeh tapi pengakhirannya merupakan satu kepuasan yang sangat indah. 

p/s : Saya rindu zaman belajar. Menjalankan program di sana - sini. 
p/s: Cuba tulis style ayat skema. The style does not suit me. But nevermind, the most important thing, I have tried.

Free Printable Cartoon Characters Colouring Pages

Picture Credit : Robocar Poli

For more Robocar Poli colouring pages, visit http://www.colorear.net/

Picture Credit : Minion

For more Minion colouring pages, visit http://freecoloringpages.co.uk


Picture Credit : Wreck It Ralph

For more Disney colouring pages, visit http://coloring-4kids.com/


Picture Credit : Spongebob

For more Spongebob colouring pages, visit http://www.coloring-for-kids.net/


Picture Credit : Pocoyo

For more Pocoyo colouring pages, visit http://www.coloring-book.info/

Have fun colouring!

Wednesday, November 25, 2015

Adam and Robocar Poli

Picture Credit : Robocar Poli

My son, Adam Syahmi, really loves cars and buses. Whenever he comes home from his nursery, the first thing he grabs is the TV remote control. Then he will go to one of us and shouted "Car!" Car!" Car!" while dancing and jumping up and down at the same time, asking us to turn on the television to his favourite channel, ASTRO 611, where his favourite cartoon Robocar Poli is shown. 

I tried many times to take a video of his 'crazy dancing' but I never succeed. He always comes and looks at my phone whenever I tried to take his videos or photos. But, I'm not so disappointed because I know that I will have lots of lucky chances later. Because whenever he sees a car driving in the car park or a bus on the road, he will be so excited. He will shout "Car!" or "Bus!" and start to jump up and down excitedly. Or whenever he watches his favourite cartoon, he will start to do his crazy dance. That was so epic moments!

Now, ASTRO 611 is one of 'our' (Adam the most) favourite channel. Robocar Poli is a 'must watch' cartoon in our home or nenek's house or mak tok's house. 

p/s : Sayang anak mama.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...