Saturday, July 10, 2010

Edisi Khas Piala Dunia: Paul Allen Octopus - Si Tukang Tilik


Edisi Khas Piala Dunia






 Picture credit: Paul Allen Octopus

Dah banyak saya baca pasal ramalan Paul Allen atau Paul the Sotong Kurita dari banyak blogger. Tadi terbaca pula dari Teratakarmo tentang penangan keyword Paul atau Sotong. Saya pun apa lagi; curious. Kenapa orang nak tahu sangat pasal sotong kurita yang agak 'menggelikan' ni? Teringat lak Davy Jones Pirates Of Caribbean. Slimy. Yuck!

Picture credit: Bapak Octopus

Tertanya-tanya gak, macam mana lak si sotong ni mula jadi tukang tilik? Setelah di Google dan dibaca - baca, rupanya si Paul Allen Octopus ni dilahirkan di England tapi dibesarkan di German. (Macam cerita pasal manusia lak. Padahal sotong biasa jer).

Rupa - rupanya, si tukang tilik Paul Allen ni baru start kerjayanya ni 2 tahun yang lalu, semasa 2008 European Championships apabila 80 peratus ramalan terhadap perlawanan German betul. Itulah yang dikata oleh Tanja Munziq, jurucakap untuk Sea Life Aquarium in the western city of Oberhausen.

Cara Paul ni bekerja pun agak unik gaklah. Apa yang diperlukan hanyalah dua bekas di isi dengan bendera setiap team dan sedikit mussel. Dan Paul akan pilihlah salah satu mussel di antara dua bekas tu. Dan bekas yang dipilih tu adalah pemenangnya. 

Kata Tanja Munziq lagi, "we all know octopus have nine brains so we know he has exceptional powers".  (Ye ker?)


Aktiviti mantera Si Paul Allen ni bolehlah tengok di bawah ni. (Warning: Jangan tiru aksi ini)
 

p/s: Gilakan bola sampai apa jua benda pun percaya. Dahsyat...dahsyat..

4 comments:

suhaisweet said...

Visiting here friend, cool blog n n3..nice..Very special brought for u.. Check it out!

miss cloudy said...

at first ingat paul si sotong adalah seorang manusia yg sotong, heheh ..serious!

Rabia Sensei said...

suhaisweet, saya support youthsays jugak =D

Rabia Sensei said...

miss cloudy, saya pun ingatkan macam tu gak. sekrg ni byk benda pelik sampai sotong pun lebih faymes dari manusia. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...