Thursday, November 21, 2013

Senarai Barang Keperluan Bayi dan Ibu Bersalin






Picture Credit : Barang Keperluan Bayi dan Ibu Bersalin

Senarai ini saya compile dari blog Damia Balqis, Irine Nadia dan White Vincci. Ini hanya sebagai rujukan. Ada sesetengah barang itu tak perlu dibeli atau boleh dibeli kemudian. Ikutlah kemampuan masing - masing. 
Tengok dari senarai ini, saya hanya baru 5% jer persiapan. Huhu. Pengsan ~

Keperluan Baby ( Pakaian )
  • Bakul Pakaian Bayi
  • Baju Lengan Panjang @ Baju Malam
  • Baju Lengan Pendek @ Baju Harian
  • Seluar Panjang
  • Seluar Pendek
  • Baju Jalan-Jalan
  • Rompers & Jumpsuit
  • Mittens & Booties
  • Bonnet @ Topi
  • Baby Bib
  • Barut
  • Bedung
  • Sapu Tangan – 100% cotton supaya kulit baby tak melecet
Diapering
  • Napkin
  • Baby Pin
  • Diapers @ Lampin Pakai Buang
  • Wet Tissue
  • Changing Mat : Ini untuk lapik atas tilam. Untuk lapik kat tilam baby supaye tilam tak mudah kotor biler baby u'uk atau tetiba terkencing masa bukak baju dia.
  • Nappy Liners : Baby yang baru lahir sampai umur 1 bulan akan selalu u'uk, u'uknya pun bukan banyak, sikit je. Jadinya kalau guna nappy liner ni, bila baby u'uk buangkan je nappy liner ni, tak perlu tukar pampers baru.
  • Baldi Dan Bakul Untuk Lampin / Baju Kotor
  • Detergent Khas Pencuci Baju
  • Botol Sembur Air
Baby Care & Grooming
  • Bakul Barang Mandian
  • Baby Bath
  • Baby Shampoo
  • Baby Powder
  • Baby Lotion
  • Baby Oil
  • Tab Mandian Bayi
  • Tuala Mandi
  • Tuala Muka
  • Bakul Barangan Grooming & Health Care  
  • Minyak Telon
  • Nappy Rush Cream : Jenama Bepathen dan Melamine. Jenama Bepathen boleh juga guna sebagai nipple cream. 
  • Vicks
  • Methylated Spirit - Alcohol 70% : cuci pusat sebelum tertanggal. Kebiasaannya yang ini dibekalkan oleh hospital.
  • Gripe Water / Colic Water : Untuk kembung perut bayi
  • Gunting Kecil
  • Pemotong Kuku
  • Nasal Aspirator - Yang ini untuk baby ketika baby kena selsema.
  • Thermometer
  • Sikat / Berus Rambut
  • Toothbrush
  • Cotton Bud : Cotton bud untuk baby dan yang biasa kita guna adalah berbeza
  • Cotton Ball 
Barangan Breastfeeding
  • Botol Susu
  • Puting
  • Berus Pembersih Botol
  • Penyepit Botol
  • Sterilising Tablet
  • Cecair Pencuci Botol : Jenama Pureen
  • Breast Pump Set
  • Cooler Bag Set : Storage Bottle & Ice Gel
  • Warmer : Tempat menyimpan botol susu yang dah bancuh
  • Bottle Sterilizer
  • Storage Bottle
  • Nursing Cover
  • Nursing Bra 
  • Nursing Pad Washable : Jenama Fiffy
  • Nursing Pad Disposal : Jenama Bebe
  • Thermos
  • Nipple Cream

Note :

Rujukan untuk puting botol susu

Size s – 0 – 3 bulan
Size m – 3 – 6 bulan
Size l – 6 – 12 bulan
Size xl – 12 bulan ke atas
Puting x – 6 bulan ke atas (tak tumpah)



Nursering - Keperluan Tidur Baby
  • Set Tilam
  • Comforter
  • Kelambu @ Mosquito Net
  • Baby Cot @ Play Pen

Barangan Asas Untuk Mama & Keperluan Berpantang

  • Set Selepas Bersalin : Jenama HPA, Shaklee 
  • Bengkung 
  • Baju Sejuk   
  • Tungku Moden 
  • Rempah Mandian Herba : Ada banyak jenis. Memanaskan badan ibu bersalin. Boleh refer sini
  • Pilis Air Mancur : Melegakan sakit sakit di bahagian ubun dan pening kepala akibat berpantang. Boleh refer sini
  • Tuam / Tungku Baby : Untuk baby kalau kembung perut
  • Selipar
  • Kain Batik
  • Maternity Pad (Extra Long) :  Jenama Pureen
  • Nursing Bra
  • Breast Pad
  • Stoking
  • Minyak Urut : Minyak Mestika
  • Tuala Mandi
  • Tukang Urut
  • Air Zam-Zam / Selusuh
Kelengkapan Lain & Travel
  • Stroller
  • Car Seat 
  • Baby Carrier
  • Diapers Bag
  • Mainan untuk Play Pen
  • Bouncer
  • Beg Baby
  • Baby Warmer For Bottle : Ini untuk cairkan storage susu yang sejuk beku baru keluar dari peti ais. Ada orang suka rendam pakai air suam jer.
  • Nursing Cover : Senang kalau kene breastfeed kat public boleh cover.
  • Car Seat
Beg Hospital Mama

  • Buku Rawatan Merah
  • Kad Pengenalan
  • Guarantee Letter 
  • Telefon Bimbit
  • Kamera
  • Baju / T-Shirt
  • Kain Batik 
  • Tudung / Skaf
  • Stoking
  • Baju Dalam / Seluar Dalam
  • Tuala Muka
  • Peralatan Mandi
  • Tuala Mandi
  • Bedak
  • Sikat
  • Maternity Pad 
  • Pad Biasa
  • Breast Pad
  • Baju Sejuk
  • Selipar
  • Beg Plastik Baju Kotor 
  • Minyak Angin / Urut 
  • Beg Pakaian 
  • Getah Rambut 
  • Disposable Panties (1set)

Note :

Jangan lupa bawa baju yang akan digunakan untuk pulang ke rumah (bawa la yang lawa sikit and pilih yang longgar dan butang di depan. Mudah untuk menyusukan bayi)


Bakul Hospital Mama

  • Air Selusuh
  • Air Zam-Zam
  • Makanan / Minuman : ( Biskut/Roti/Milo 3in1)
  • Termos Panas
  • Majalah / Buku / Al-Quran
  • Tisu
Beg Hospital Baby
  • Pampers New Born
  • Baju Siang / Malam (Panjang)
  • Seluar Siang / Malam (Panjang)
  • Mitten & Booties
  • Bedung
  • Barut
  • Topi 
  • Selimut
  • Tuala Mandi Baby 
  • Tuala Muka 
  • Baby Wipes 
  • Baby Bath 
  • Baby Shampoo
  • Baby Powder 
  • Baby Lotion
  • Baby Oil 
  • Vicks 
  • Minyak Telon
  • Diaper Beg
  • Napkin 
Selamat bershopping. By the way, weekend ni ada Maternity & Children Expo Event di Mid Valley. Moh lah kita ke sana. 

p/s : Pengsan ~~

Boleh beli kat Lazada juga. Lagi senang. Klik dan bayar, kemudian Lazada hantar sampai ke pintu rumah.


Lazada Malaysia

15 comments:

Aisah Salim said...

blogwalking di petang hari...
memang banyak yang nak disediakan utk baby, but some of the item kan...just idea je, tak pratically pun. ada jugak yang baby dah besar sikit baru berguna barangnya.
if 1st baby kita memang eksited nak membeli.
dah decide set untuk bersalin? if belum why not try Shaklee?

Rabia Sensei said...

Salam Aisah,

Itulah..ada setengah benda tu saya beli kemudian :) Thank you kerana singgah di sini. Jemput-jemputlah datang lagi.

MamaOnneeHumayraa said...

hai, assalamualaikum ibu2 dan bakal ibu...kalo belum tau nk pilih set bersalin yg mn best, boleh try set bersalin moden shaklee...

~boleh ambik walaupon bby ada jaundis atau g6pd...bila bby ada 2 nih, mommies tak bleh ambik jamu kan..
~ luka bersalin samada secara ceaser atau normal, cepat baik..
~ blh kurngkn sembelit
~ bntu banyakkan susu ibu jugak , inshaAllah

memang terbukti drp testimoni momies yg dh guna set bersalin shaklee...

boleh singgah blog ni, jika nak survey...
www.vitaminhouz.com

MamaOnneeHumayraa said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

buat mom to be yang masih tercari-cari set bersalin/berpantang yang sesuai, boleh try Set Bersalin Moden Shaklee..ada yang berharga serendah RM215 untuk kegunaan selama 44 hari berpantang dan sambung terus utk menjayakan misi penyusuan ibu ..

kenapa set bersalin shaklee bestt??
- boleh ambik bila-bila masa walaupun anak ada jaundice atau g6pd
- kurang sembelit
- bdn lbh cergas, kulit semakin cantik
- mmebantu ibu utk kurus
- kurangkan masalah rmabut gugur dengan efektif

saya dah cuba..ternyata sangat2 beza anak 1st & anak 2nd....

boleh singgah blog ni, kalo nak tau lbh detail

www.vitaminhouz.com

Fairuzzahmm nor said...

wah.. panjangnye list.. memang lengkap untuk dibuat rujukan.. tq for sharing..

Cida said...

salam... tq for sharing. sy bru 5 months preggy tp dh start wat preparation sikit2... sy copy ye list ni utk rujukan. :)

Hafiza AizZawa said...

terima kasih atas perkongsian.. byk nye nak beli.. sye dah nak masuk 6 bln.. ape pun tak beli lg.. huhu

Hafiza AizZawa said...

terima kasih atas perkongsian.. byk nye nak beli.. sye dah nak masuk 6 bln.. ape pun tak beli lg.. huhu

Rabia Sensei said...

Fairuzzahmm, Hehehe, list jer pjg..tapi jgnlah dibelinya semua. beli apa yang penting jer dulu

Cida, ok boleh...list ini pun hasil dari blog2 lain juga. good luck!

Hafiza, sama2. beli apa yg penting dulu. beli sikit2. good luck!

Nora said...

Iklan : As salam. Puan admin boleh tlg siarkan iklan ni tak. Terima kasih.

~~ Kami membekalkan keperluan ibu yang bakal melahirkan dan juga bayi (HOME MADE) dengan harga yang berpatutan.

~~Tilam kekabu,bengkung ibu,bedung bayi, barut bayi, nursing pillow, set comforter bayi, travel mat/alas stroller dsb..

~~Pm/sms/w.app : 0177424833

~~LIKE & SHARE PAGE KAMI :
https://www.facebook.com/pages/Tilam-Kekabu-Murah-UMMI/696537300405951?ref=hl

FB: Tilam Kekabu Murah UMMI

Nora said...

Iklan : As salam. Puan admin boleh tlg siarkan iklan ni tak. Terima kasih.

~~ Kami membekalkan keperluan ibu yang bakal melahirkan dan juga bayi (HOME MADE) dengan harga yang berpatutan.

~~Tilam kekabu,bengkung ibu,bedung bayi, barut bayi, nursing pillow, set comforter bayi, travel mat/alas stroller dsb..

~~Pm/sms/w.app : 0177424833

~~LIKE & SHARE PAGE KAMI :
https://www.facebook.com/pages/Tilam-Kekabu-Murah-UMMI/696537300405951?ref=hl

Tilam Kekabu Murah UMMI

Rabia Sensei said...

Wsalam Puan Nora, sudah.

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Buat bakul baby sendiri

Rabia Sensei said...

Tq Fatimah =)

aeinna Musa said...

done follow #293

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...