Tuesday, May 29, 2012

Senarai Dewan Untuk Majlis Perkahwinan

Picture Credit : Ruang legar Club House Bandar Bukit Mahkota

Hari ini saya nak share tentang beberapa vendor untuk majlis perkahwinan saya yang lepas. Sebenarnya, saya dah lama berniat untuk berkongsi tetapi di sebabkan kekangan masa, saya tak sempat nak updatenya di sini.

So, hari ini just nak share pasal booking dewan dulu. Kalau anda; bride-to-be (B2B) tak nak buat di dewan, so ini tak akan jadi masalah. Anda hanya perlu discuss tentang khemah dengan pihak catering sahaja.

Untuk majlis kahwin saya tahun lepas. Saya gunakan Club House di Bandar Bukit Mahkota Bangi. Ada dewan, ruang legar yang besar, swimming pool, toilet, surau dan yang paling penting, car park yang luas. Harganya pun agak murah. Sesiapa yang berminat boleh call di sini - 03 - 89267953.  https://www.facebook.com/pages/Bukit-Mahkota-Club-House/

(Updated info: Unfortunately, the Club house Bandar Bukit Mahkota is no longer available for wedding reception.)

(Latest news : The Club House Bandar Bukit Mahkota is now available.)

Selain daripada itu, B2B boleh lihat senarai dewan yang lain.

Senarai Alamat dan Nombor Telefon Dewan Serbaguna DBKL
  • Pusat Komuniti Taman Tun Dr. Ismail,
    Lorong Burhanuddin Helmi 8, Taman Tun Dr. Ismail, 60000 Kuala Lumpur
    03-77287591 - En. Mohd Latiff bin Karim
  • Dewan Serbaguna Jinjang Utara,
    Jalan Jinjang Utara Off Jalan Kepong, 52000 Kuala Lumpur
    03-62576507 - En. Abd. Manap bin Abu Bakar
  • Pusat Komuniti Bandar Manjalara,
    Jalan Medan Putra 1, Bandar Manjalara, 52200 Kuala Lumpur
    03-79633815 - En Eddie Azwan bin Zainal
  • Dewan Serbaguna Kampung Baru,
    No. 70 Jalan Hamzah, Kampung Baru, 50300 Kuala Lumpur
    03-26914793 - En. Irwan Azman bin Harom
  • Dewan Serbaguna Desa Bakti,
    Taman Desa Bakti, Selayang, 68100 Kuala Lumpur
    03-61378741 - En. Mohd Hafiz bin Zamri
  • Pusat Komuniti Taman Koperasi Polis 2,
    No 9, Jalan 28/10, Taman Koperasi Polis Fasa 2, 68100 Kuala Lumpur
    03-61872023 - En. Rezduan bin Salleh
Ada banyak lagi dewan serbaguna DBKL di area lain. Boleh tengok semuanya di sini 

Selain itu, B2B boleh juga jenguk - jenguk di direktori perkahwinan yang lain seperti weddings infiniteluv , kahwinmall , perkahwinan . Salah satu famous website ialah Syokkahwin.com. Ini antara yang saya copied dari Syokkahwin.com. Boleh tengok selebihnya di sana.

Senarai Alamat dan Nombor Telefon Hotel
  • Boulevard Hotel , Midvalley, Kuala Lumpur - Lingkaran Syed Putra, 59200 KL.
    Tel. 603-2295 8000.
  • Carcosa Seri Negara - Taman Tasik Perdana, 50480 Kuala Lumpur.
    Tel: 603 2282 1888.
  • Cititel Hotel - Mid Valley City, Lingkaran Syed Putra, 59200 Kuala Lumpur.
    Tel: 60 3 2296 1188.
  • Concorde Hotel , Kuala Lumpur - 2 Jalan Sultan Ismail, 50250 Kuala Lumpur.
    Tel: 603 2144 2200.
  • Corus Hotel , Kuala Lumpur - Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur.
    Tel. 603-2161 8888.
  • Crown Princess , Kuala Lumpur - Jalan Tun Razak, 50400 Kuala Lumpur.
    Tel: 603 2162 5522.
  • Crown Plaza Mutiara , Kuala Lumpur - Jalan Sultan Ismail, 50250 Kuala Lumpur.
    Tel. 603-2148 2322.

Senarai Alamat dan Nombor Telefon Dewan di Masjid
  • Dewan Masjid Putrajaya - 03-8888 5678
  • Dewan Masjid Wilayah Persekutuan, Jalan Duta 03-62018780
Senarai Alamat dan Nombor Telefon Dewan di Putrajaya
  • Cruise Tasik Putrajaya Tel: 603 8888 5539.
  • Dewan Komuniti Presint 8, Putrajaya 03-8889 3600.
  • Dewan Komuniti Presint 16, Putrajaya 03-8887 7000 or 03-8887 7669.
  • Dewan Seri Endon , Putrajaya 03 - 8884 0300. 
Boleh tengok senarai dewan dan harganya di http://portal.ppj.gov.my/.
Boleh download borang tempahan di sini
Boleh juga buat tempahan secara online di sini

Senarai Dewan - Majlis Perbandaran / Bandaraya di Selangor

Majlis Bandaraya Shah Alam : Dewan di Shah Alam
Majlis Bandaraya Subang Jaya : Dewan di Subang Jaya
Majlis Perbandaran Selayang : Dewan di Selayang
Majlis Perbandaran Kajang : Dewan di Kajang
Majlis Perbandaran Sepang : Dewan di Sepang
Majlis Perbandaran Klang : Dewan di Klang
Majlis Perbandaran Ampang Jaya : Dewan di Ampang Jaya

Senarai Dewan - Pejabat SUK Negeri Selangor 


Senarai Dewan di Selangor Dan Kuala Lumpur

Dewan Tabung Haji Kelana Jaya [TaHa D'Kelana]
TaHa D'Kelana, Jalan SS6/1, Kelana Jaya, 47301 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03 - 78741033 / 78741179

Dewan Guthie Sime Darby,Bukit Jelutong
Contact Person : Encik Jasni 012-9279313
Untuk maklumat lanjut, boleh refer pada blogger SaraHata

Kampung Pengantin Kuala Lumpur
Jalan Usahawan 3/23A, Off Jalan Genting Klang, 53300 Kuala Lumpur.
Email : kampungpengantin@gmail.com

Duchess Place Ampang
Jalan Ampang, Kuala Lumpur, Malaysia
Email to duchessplace@gmail.com

Pusat Latihan Perindustrian dan Pemulihan (PLPP)
Bangi, Jalan Sungai Merab, 43000 Kajang, Selangor

The Club Bukit Damansara
1 Club Drive, Bukit Utama, Bandar Utama, 47800, Petaling Jaya, Selangor.
Contact No : (03) - 7725 5199
E-mail : info@theclub.com.my

Pandan Lake Club
Jln Perdana 3/2, Taman Pandan Perdana, 56100 Kuala Lumpur,
Contact No : 03 9282 9888


p/s : Bolehlah start plan untuk hantaran juga.


27 comments:

Nadey said...

FYI laa rabi... club house bukit mahkota tu diaorg open smpi ujung tahun nie jer... next year diaorg dah tak buat sewa lagi dah.. sebab nanti mgmt ofis nak dok kat situ dah... even ada yg dah booking for next year in jan@feb, most probably akan dpt refund balik duit diaorg... mak yg bgtau... itupun sbb dah booking utk wedding adik dec nanti ;-)

Rabia Sensei said...

owh, tq2. adik aku pun nak kawin. tapi tahun depanlah. sambil2 cari tempat gak.

noorul akma said...

seriously? i bru je lepas pergi td..nak booking for march next year..and date i dh ada org booked.. serious ke clubhouse akn refund balik duit dorg? tp kenapa still amek booking yea? huuu.. ramai dh..even may next year pun dh ada org booked..

Rabia Sensei said...

hmmm pasal refund tu saya tak tahu. cuma yg saya tahu..clubhouse tu tak ambik lagi untuk booking kahwin coz mak saya ada tanya utk kenduri adik saya. cuba awak tanya orang yg incharge tu balik.

Fiza Ariffin said...

Thanks..Info yang sangat berguna!

ika gawus said...

Terima kasih....!!! :)

Rabia Sensei said...

Fiza Ariffin dan Ika Gaus,
terima kasih kerana berkunjung ke blog saya. Harap perkongsian saya membantu anda berdua =D

Gombug said...

Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Baca selanjutnya...

Rabia Sensei said...

Gambut, thanks. Will check it later

Khairi Khairuddin said...

Assalamualaikum.
Maaf, boleh saya berkongsi dengan info RS? Terima kasih.

Khairi Khairuddin said...

Assalamualaikum.
Maaf, RS. 'Uncle Khairi' ni sediakan perkhidmatan EMCEE Majlis Perkahwinan. Boleh uncle kongsi info yg byk dlm blog ni. Moga ada manfaatnya. Terima kasih.
mremcee.blogspot.com

Anonymous said...

utk tempahan dewan area shah alam bagi yang urgent utk masa terdekat ni.. boleh call 0173173690(yaseer)

mYrA WorLd said...

Sesiapa ingin mendapatkan dewan resepsi perkahwinan di Shah Alam, boleh hubungi saya di 012-3403340

Rabia Sensei said...

Waalaikumussalam uncle khairi. No problem. Jgn lupa link/kredit balik pada saya. TQ!

Rabia Sensei said...

Yaseer & Myra, thanks for the info. Sesiapa yang berminat, bolehlah contact

ZOUL HOOTURAS said...

Assalam akhi & ukhti
Saya emcee Zoul menyediakan perkhidmatan Emcee & P.A system yg complete ...jika ingin membuat majlis dan berminat untuk menempah boleh hubungi saya 017-669 0184 ...insyAllah saya dan juga team akan buat yang terbaik ...

Izzati Linda said...

Assalamualaikum semua..
DEWAN PENGANTIN- ASTANA ERA MEWAH,
PINGGIRAN SG BULOH.

Pilihan 1 (RM2500) : sewa dewan termasuk kerusi, meja, aircond, basic pelamin, makan meja beradab& gerbang perkahwinan tanpa katering. Kemudahan Surau dan parking Kereta.

Pilihan 2 (RM15/pax) : sewa dewan termasuk kerusi, meja, aircond, basic pelamin, makan meja beradab& gerbang perkahwinan beserta katering. Kemudahan Surau dan parking Kereta.

CALL/WHATSAPP : IZZATI 012-2347384

website : www.nurecoresort.com
facebook : astana era mewah - dewan pengantin

Izzati Linda said...

Assalamualaikum semua..

DEWAN PENGANTIN- ASTANA ERA MEWAH, PINGGIRAN SG BULOH.

Pilihan 1 : Harga Sewa Dewan TANPA Katering = RM2500
(Sewa dewan termasuk kerusi, meja, aircond, basic pelamin, makan meja beradab& gerbang perkahwinan TANPA katering. Kemudahan Surau dan Parking Kereta.)

Pilihan 2: Harga Sewa Dewan DAN Katering = RM15/pax.
(Harga Sekepala termasuk hidangan makanan tetamu dan pengantin, sewa dewan, kerusi, meja, aircond, basic pelamin, makan meja beradab & gerbang perkahwinan. Kemudahan Surau dan Parking Kereta.)

CALL/WHATSAPP : IZZATI 012-2347384
website : www.nurecoresort.com
facebook : astana era mewah - dewan pengantin

Rabia Sensei said...

Wsalam Izzati Linda

Thanks for the comment

MZH Function Centre (THe MZH2) said...

Salam,

Kemunculan lokasi majlis terkini di Ulu Kelang - THE MZH2

Kemudahan sewa dewan dan juga auditorium, sesuai untuk pelbagai majlis.

DEWAN PERDANA SURIA (1300pax)
DEWAN SINARAN (240pax)
AUDITORIUM MZH (200pax)

Tel: +603 4107 8580
Email: info.mzhfunction@gmail.com
Website: www.mzhfunction.blogspot.com

MZH FunctionCentre said...

Salam,

Kemunculan lokasi majlis terkini di Ulu Kelang - THE MZH2 (MZH Function Centre)

Kami menyediakan kemudahan sewa dewan dan juga auditorium di The MZH2, sesuai untuk pelbagai majlis.

DEWAN PERDANA SURIA (1300 pax)
DEWAN SINARAN (240 pax)
AUDITORIUM MZH (200 pax)

Kemudahan seperti sistem PA, pentas, skrin LCD, projektor, parking kereta, surau, kerusi dan meja disediakan.

Tel: +603 4107 8580
Email: info.mzhfunction@gmail.com
Website: www.mzhfunction.blogspot.com

Clear Eyes said...

Dear Rabia, thanx so much for sharing this..sangat2 membantu :D

Saya ada book ruang legar Club House Bukit Mahkota. Nak tanya, Panas ke tempat tu?

Setahu saya cuma ada kipas dinding. Harap boleh memberi pencerahan. TQ!

Anonymous said...

Dear Rabia, thanx so much for sharing this. .sgt2 membantu.

Saya plan nak buat majlis di Club House Bukit Mahkota..nak bertanya, ruang legar tu Panas tak ketika majlis?
Setahu saya ada kipas dinding..tapi open space & no AC

Harap dapat beri pencerahan. TQ

Rabia Sensei said...

Hi Clear Eyes,
TQ for your comment :)

Pasal cuaca itu...actually depends pada weather pada masa itu. Masa time saya kahwin, berangin...
Masa time adik saya kawin, tak berangin...panaslah sikit. Tapi tgk tetamu semua ok, takderlah sampai berkipas2 ker..hehe :p

Kalau awak buat malam, selamat sikitlah. Lagi pun waktu malam, rasa lagi cantik suasananya. Harap membantu. and Good luck yer!

Nurul Izzan Zamzuri said...

Assalamualaikum Rabia,

Thanks for the post, mmg byk membantu. Saya berminat nak buat dekat Bandar Bukit Mahkota Clubhouse tu, boleh bagi contact number? No. tel. dalam your post tu mcm terlebih digit je ;)
Thanks.

Rgds,
Izzan
(nurulizzan_zamzuri@yahoo.com)

Rabia Sensei said...

Waalaikumussalam Nurul izzan zamzuri,
Thank you so much. Saya baru perasan no phone nya terlebih. Huhu

Dah tukar dah no nya di atas. No contact person in charge tu saya tak simpan. ni terjumpa kat FB. Linknya ada kat atas. ini nombornya 03-8926 7953. Good luck!

Asnita Manshor said...

Dapatkan Pakej Lengkap Perkahwinan 2015 dari RM1,800 sahaja. Hubungi 014-2638781. Email: asnitamy@yahoo.com
http://asnitabeautycreations.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...