Thursday, November 29, 2012

Mango, Strawberry & Blueberry Crepe

Sumber : Anyambakul


Picture Credit : Strawberry, Mango and Blueberry Crepe

Untuk kulit :

50g tepung gandum
1 sudu bsr tepung ubi
1 biji telur (kacau skit)
2 sudu bsr gula halus
3 sudu teh butter (dicairkan)
160 ml air
40 ml susu cair/segar
asen vanila skit
pewarna/perisa ikut taste masing2

Cara2 bancuh adunan kulit :
Satukan tepung dan ayak gula halus ke dlm mangkuk
Masukkan susu cair & telur, kacau perlahan
Masukkan asen vanila, air kacau guna whisk
Masukkan butter yg dicairkan, kacau, kemudian tapiskan adunan

Cara2 memasak :
Gunakan kuali non stick pan
Tuang sesenduk kecil dlm kuali
Jgn tebal/nipis sgt
Biarkan seketika hingga masak, xperlu diterbalikkan..

Inti :
Setengah cawan fresh cream/ whipping cream - non diary (pukul hingga kental)
Isi durian/filling or apa2 buah yg nak letak

Picture Credit : Strawberry, Mango and Blueberry Crepe

Letak sesudu krim, kemudian buah + filling yang disukai.
Kemudian tambah sikit lg krim kat atas kasi tutup itu filling.



Picture Credit : Strawberry, Mango and Blueberry Crepe

hen lipat/bungkus dia serupa bantal 4segi.
Pastikan bahagian licin kt luar ye...gmbar ni silap...hehe


Picture Credit : Strawberry, Mango and Blueberry Crepe

Fresh strawberry + filling strawberry

Picture Credit : Strawberry, Mango and Blueberry Crepe

Dah siap bantalnye, hehe simpan dlm peti dlm 4jam/semalaman, sedap dimakan sejuk2 :)


Picture Credit : Blueberry Crepe

Picture Credit : Strawberry Crepe

Picture Credit : Mango Crepe


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...